SLM DCT putket

Vesihuoltoasiaa – Miten saada paineputkelle pitkä elinikä?

Muoviputken matka tehtaalta varsinaiselle työmaalle, ja sitten maan alle, on pitkä ja vaiherikas. Matkalla putki saa naarmuja ja kolhuja pahimmillaan useaan otteeseen.

Muovi yleistyi putken raaka-aineena Suomessa varsinkin 70-luvulla. Alussa PVC oli päämateriaali, joka korvaantui osittain myöhemmin PE- ja PP-materiaaleilla. Nykyään kehitystyötä on tapahtunut erityisesti PE:n osalta, esimerkkeinä PE100 RC-materiaali sekä erilaiset suojakerrokset, jotka suojelevat virtausputkea uusien asennustekniikoiden ja maaperän tuomilta haasteilta. Tänä päivänä vesijohtoverkostojen materiaalina on 90%:sti muovi eli osuus on tuplaantunut 40:ssä vuodessa.

Muovia on totuttu käsittelemään varsin ronskin ottein. Jo logistiikassa lastauksen ja purkamisten yhteydessä trukki tms. saattaa helposti vahingoittaa suhteellisen pehmeää putkea, pehmeää ainakin verrattaessa vaikka valurautaan tai betoniin. Työmaalla ”kuttaperkkaputkea” tiputetaan ja raahataan varsin surutta. Jokainen kolhu ja naarmu lyhentää putken elinikää. Seuraukset voivat olla varsin dramaattiset: Jo 2,5mm syvä naarmu lyhentää 160mm PN10 putken laskennallista elinikää muutamaan vuoteen alkuperäisen sadan sijasta! Asiaa auttaa huolellinen käsittely ja modernin muovimateriaalin valinta.

Oma lukunsa ovat ns. kaivamattomat asennustekniikat (no-dig). Nykyään putkia voidaan saneerata sekä uudisasentaa ilman kaivuutyötä. Miten tällöin voidaan varmistua putken pitkästä eliniästä?

Kaiken perusta on huolellinen ja vastuullinen materiaalin valinta, käsittely ja asennus. Tilaaja voi omilla valinnoillaan poistaa riskejä monella tavalla. Nykyään on tarjolla PE-muoviputkia, jotka on suunniteltu kestämään kovempia rasituksia. Esimerkkeinä voidaan mainita paksusuojakuorelliset putket, joiden suojakuori paksunee halkaisijan kasvaessa.

Erityisen haastavaa on lopulta tietää, mihin kuntoon putki jäi, kun asennus on tapahtunut no-dig-tekniikalla.

Tähänkin on ratkaisuja olemassa, kuten muovin ja alumiinin älykäs yhdistelmäputki SLM 3.0 DCT. Sähkön ja putken sisällä olevien alumiinispiraalien avulla voidaan putken eheys tarkistaa asennuksen jälkeen, ja tarvittaessa paikallistaa rikkoontunut kohta. Alumiini auttaa myös putken paikallistamisessa myöhempiä tarpeita varten. Näin voidaan hyvällä omallatunnolla todeta putken laskennallisen eliniän olevan tuon 100 vuotta kaivamattoman asennuksen jälkeenkin.

Tutustu moderneihin muoviputkiratkaisuihin osoitteessa:

www.nrgfinland.fi/tuotteet/putket/

Jukka Huusko